REFLEXIONA
CONEIXES LES CARACTERÍSTIQUES CONDUCTUALS DELS ALUMNES?
Abans de dur a terme cap treball disciplinari ha d'haver-hi una identificació dels alumnes o components del grup que presenten més freqüentment conductes disruptives i una posterior anàlisi i reflexió del tipus d'alumnes o grups amb el que es tracta. La reflexió et permetrà conèixer les necessitats dels alumnes i els antecedents i característiques de les conductes disruptives que es pretenen evitar. Per analitzar dits comportaments és molt útil utilitzar una avaluació formativa d'observació directa.
QUIN ÉS EL TEU ESTIL DISCIPLINARI?
La realitat demostra que la consecució de l'èxit en la disciplina positiva requereix que el docent sàpiga combinar equilibradament les estratègies d'autoritat que té a l'abast. El professor ha d'actuar com a regulador de comportaments disruptius sense crear ressentiments cap a l'alumnat a fi que els alumnes que apreciïn i estimin al seu docent, desitgin identificar-se amb ell i comportar-se correctament a classe. Per aquest motiu, l'estil disciplinari més adequat per l'optimització de les estratègies d'intervenció coincideix en ser l'estil democràtic-directivista.
El docent ha de reconèixer la institució educativa i l'aula de classe com un espai viu d'interacció on es posen en joc els processos d'ensenyament-aprenentatge. I que dóna lloc a la necessitat d'una permanent reflexió i formació de la mateixa pràctica docent. Emprendre noves estratègies forma part del procés de reconstrucció del coneixement pedagògic i professional.
QUINES ESTRATÈGIES D'INTERVECIÓ DISCIPLINÀRIES UTILITZES?
Es considera que el caràcter fonamental de la disciplina és el conjunt d'estratègies disciplinàries que empra un professor amb la finalitat de crear les condicions més favorables per optimitzar els processos d'aprenentatge, el desenvolupament íntegre de l'alumnat i la convivència a l'aula.
VALORES LA NECESSITAT D'EMPRENDRE NOVES ESTRATÈGIES D'INTERVENCIÓ DISCIPLINÀRIA?
